Osnovna delatnost Ustanove za izradu tapiserija “Atelje 61” je izrada tapiserija na osnovu kartona umetnika. U zanimljivoj sintezi tkanja kao starog zanata i savremene umetnosti, obogaćujući kulturnu baštinu Srbije autonomnim tapiserijskim medijem dosegnuti su visoki dometi likovnosti, koji potvrđuju “Atelje 61” kao jedini profesionalni i kompleksni centar za tapiseriju na Balkanu, i jedan od nekolicine u Evropi.

Sistematsko čuvanje, negovanje, te izvođenje tapiserija u “Atelju 61” podrazumeva u svom šestodecenijskom trajanju i otvaranje problematike različitih poetika i estetskih vrednosti u službi dekorativnog koncepta svojestvenog ne samo tapiseriji, dočim i problemima i konceptima razvoja savremene umetnosti, u opšte.

Izuzev osnovne delatnosti u pogledu izrade tapiserija, “Atelje 61” neguje i izložbenu, izdavačku i obrazovnu delatnost. U tom smislu, “Atelje 61” je do današnjice ostvario preko 200 izložbi u zemlji i inostranstvu, na gotovo svim kontnitentima izuzev afričkom i australijskom. Od kapitalnih projekata realizovanih u pogledu izdavačke delatnosti, izdvaja se Monografija upriličena povodom prvih 40 godina postojanja, pod nazivom “Atelje 61 – tapiserije”, dočim su svi programi koje realizujemo praćeni i katalozima i ostalim publikacijama. U pogledu obrazovne delatnosti u korpusu tzv. edukacije odraslih funkcioniše i naša Škola tkanja, od 1997.godine, kroz koju je prošlo više od stotinak polaznika.